To je pa najpomembnejša odločitev, ki jo je potrebno sprejeti pri montažni gradnji. Za sabo potegne kup podrobnosti od sestave sten, oken, vrat, vse do strehe, če se odločiš za gradnjo na ključ, pa tudi notranje opreme. Izvajalcev in informacij o njih je, tako kot na premnogih področjih, preveč, tako da je težko najti tiste najbolj pomembne. Katalogi, sejmi, internet, nekateri celo obiščejo naselje montažnih hiš na Dunaju in v Gradcu.
Mi smo začeli pri tistih izvajalcih, ki jih vsi poznamo in na našem trgu delujejo že več desetletij. To sta Jelovica in Marles.
»Ne bomo nič kompliciral, Jelovica ima kar dobre hiše, pa še blizu je, tako da ne bo potrebno skakat na drug konec Slovenije.« To je bila moja prvotna ideja in tudi prvi obisk je bil v tej tovarni. Pravzaprav so me zelo dobro sprejeli, korektno izdelali tudi prvo skico hiše in relativno ugoden predračun (75000Eur zunaj zaključen objekt). Ampak tale internet vso stvar močno zaplete in na žalost tudi podraži.
Kar tako iz čistega firbca sem prebral nekaj člankov, pa tudi ponudb ostalih izvajalcev. V oči so mi takoj padle Riko hiše. Njihova filozofija naravne lesene hiše in sodobne oblike, so me tako navdušile, da sploh nisem slišal opozoril o astronomskih cenah. Pravzaprav njihov prvi predračun sploh ni bil tako nebeško visok (95000Eur), tako da sem še nekaj časa gojil upanje, da bo njihova hiša tudi moja hiša. Končni predračun pa je bil kljub le malenkostnim popravkom načrta kar za 25000Eur višji. Tudi za barantanje niso bili prav navdušeni, tako da sem na koncu le ugotovil, da nisem v njihovem sloju strank. Odločitev je bila težka, sem pa sedaj prav vesel, da se je izteklo tako, kot se je.
Nekaj podobnega kot Riko ponuja tudi avstrijsko podjetje KLH, čeprav pri njih pravzaprav ne veš popolnoma, kaj kdo ponuja. KLH je pravzaprav le tovarna vezanih masivnih plošč, njihov zastopnik za stanovanjsko gradnjo je v Kranju, izvajalci iz Ljubljane. Pravzaprav nikakor nisem mogel ugotoviti, kakšne so njihove povezave in kdo je za kaj odgovoren. Zato so izpadli iz igre.
Naslednja tarča je bilo podjetje Rihter, ki tudi ponujajo hiše z lesnimi izolacijami. Pravzaprav je komunikacija z njimi šla v začetku zelo dobro. Ko pa smo se že dogovarjali o podrobnostih, kar na enkrat nismo bili več na isti valovni dolžini. Jaz sem se s prodajnikom dogovoril za eno, v predračunu pa se je znašlo popolnoma drugo. Mogoče sem imel smolo, saj je prodajnik, ki je skrbel zame, ravno takrat menjal službo. No, pa tudi cene so se iz meseca v mesec dvigovale (na koncu okoli 100000Eur za hišo po sistemu natura), tako da sem tudi nad njimi obupal.
Sem pa v tistem času ugotovil, da montažne hiše niso le tiste, ki jih izdelajo v tovarni. Po pogovoru z Mirotom Škvorčem iz Ekoprodukta me je navdušila skeletna gradnja. Ta način je v tujini precej bolj pogost kot tu v Sloveniji, kjer se z njim ukvarja le nekaj manjših podjetij, nekateri posamezniki pa se jo lotijo kar sami. Pravzaprav je osnova take gradnje to, da se vse dogaja na gradbišču. Najprej se postavi leseno ogrodje hiše. Z ene strani se obloži z OSB ploščam, z druge pa s lesnimi fasadnimi ploščami. Vmes se napiha celulozna ali lesna izolacija. Z zunanje strani se še obloži s fasado, z notranje pa z mavčno kartonskimi ploščami. Prednosti takšnega načina gradnje je več. Zaradi sestavljanja na samem gradbišču, se deli konstrukcije precej bolj skladajo. Pri izolaciji ni nevarnosti, da bi se med transportom posedala in s tem sprostila kakšne toplotne mostove. Naravni materiali, ki se uporabljajo pri gradnji, zagotovijo udobno mikroklimo v hiši tako poleti v hudi vročini kot tudi pozimi.
Me je pa predračun Ekoprodukta kmalu spet postavil na realna tla. Čez 200000Eur za hišo na ključ, je bilo še precej več, kot bi me prišla Riko hiša. Tudi Dama Hause iz Brnika, ni bila nič cenejša. Sem že kar malo obupaval. Spet sem se vrnil na klasiko. Predračun Marlesa me je malo razvedril (podobna cena kot Jelovica), od Kagerja pa predračuna sploh nisem dobil, čeprav mi ga je njihov gorenjski predstavnik obljubljal v parih dneh.
Potem pa sem nekje, mislim da v eni od mnogih revij, ki se vsaj dotikajo gradbeništva, zasledil podjetje Jaris. Prav velikega upanja nisem imel, ko sem jim poslal moj projekt, a predračun je bil sumljivo vabljiv. Ogledal sem si njihovo gradnjo v Igu in sama hiša, predvsem pa njihov odnos sta me pozitivno presenetila. Izmenjali smo si še nekaj sporočil in začuda predračun ni bistveno narasel, čeprav sem si zaželel Inlesova lesena okna, pa nekaj macesnove fasade. Potreboval sem samo še potrditev strokovnjaka, da so njihove hiše v primerni kvaliteti. Naprosil sem prijatelja, ki se na montažno gradnjo tudi poklicno močno spozna, da me pospremi k pogovoru z direktorjem podjetja.
Prvo veliko presenečenje nam je priredil direktor sam s svojo pojavo. Namesto uglajenega gospoda s kravato, se je pojavil fant s kavbojkam in mikico. Drugo presenečenje pa je bilo, da ta fant pozna odgovore na vsa meni zelo strokovna vprašanja mojega prijatelja. Vsaj dve uri je trajala debata, pri kateri sem jaz večinoma lahko samo pametno kimal. V avtu je prijatelj dejal le: »Ta fant ve, kaj dela. Imam dober občutek.«
Odločitev je bila jasna. Torej, za vse tiste, ki ste ugibali, kdo le bo moj izvajalec. To je podjetje Jaris. In njihovo gradnjo boste lahko spremljali v mojem blogu in, če bo koga zaneslo v naše kraje, tudi na naši parceli. In da odkrijem še eno skrivnost, njihova cena je trenutno na okroglih 100000Eur (DDV vključen) za zunaj zaključen objekt. Res pa, da smo prvotni ponudbi dodali kar nekaj dodatkov (macesnova troslojna Inlesova okna in vrata, del fasade v macesnu, lesena masivna plošča med nadstropjema, garažni nadstrešek, pergola nad teraso, pa še kaj bi se našlo).
Za enkrat svoje odločitve nisem še prav nič obžaloval. Nasprotno, z Borisom, njihovim direktorjem, je sodelovanje prav prijetno. Vedno ima kup dobrih idej in pravi užitek se je z njim pogovarjati o detajlih, ki hiši dajo njeno prepoznavnost. Da bi se le tudi pri gradnji sami nadaljevalo tako uspešno sodelovanje.
In gradnja se je začela danes, tako da vam že jutri postrežem s prvimi slikami.

Moje ocene izvajalcev
Jelovica
Podjetje s tradicijo, dober odnos do kupcev, ugodna cena, kar se tiče sestave sten v zadnjih desetletjih niso kaj prida napredovali.

Marles
Prav tako podjetje s tradicijo, še posebej ugodna cena v njihovih akcijskih ponudbah, večja možnost izbire sestave sten.

Riko
Podjetje, ki ima za mene pri nas najlepše in najprijetnejše montažne hiše. Masivni les v stenah in stropu da prostoru poseben vonj. Tudi odnos s kupci je na primernem nivoju. Seveda pa cena vključuje tako njihovo kvaliteto kot tudi image.

Kager
V javnosti zelo priznano, kvalitetno podjetje. Hiše so večinoma moderne z ogromnimi okni. A tudi cene močno sledijo Rikotovim.

Rihter
Podjetje iz Savinjske doline, ki je močno razvojno usmerjeno. V zadnjih nekaj letih so trg ponudili kar nekaj novih produktov (standard, standard plus, standard plus aku, natura). Osnovna ponudba je dokaj ugodna, ostale variante pa hišo precej podražijo.

Libella
Na forumih ima to podjetje zelo dober ugled. Mislim pa, da po sestavi sten in po možnosti prilagoditev tlorisov, niso vredni svoje cene.

Finske brunarice
Nekaterim so všeč, po moje pa v naše okolje ne sodijo.

KLH
Prvi približek Riko hišam. Slabost njihovih vezanih masivnih sten je, da je v njih stotine kilogramov lepila. Pri meni so odpadli, ker se ne ve natančno, kdo kaj dela in kdo je za kaj odgovoren.

Lumar
Z njimi pa nisem imel nikakršnih pogovorov, tako da si ocene ne bi upal dati. Vidim pa v našem naselju že dve njihovi hiši, pa še en sosed se dogovarja z njimi. Kot kaže, so kar ugodni.

Juting
Če si bolj na tesnem z denarjem, se pri njih da dobiti zelo ugodne hiše, ki so vsaj po ocenah v forumih kar ustrezne kvalitete.

Eko produkt
Najbolj znano podjetje za skeletno gradnjo, predvsem zaradi zelo zgovornega direktorja. Se splača z njim opraviti pogovor, saj ti razjasni marsikatero neznanko. Je pa drag, slišal sem pa tudi, da kupci niso povsem zadovoljni z njim. So pa to popolnoma neuradne informacije.

Dama haus
Pravzaprav so oni tisti, ki postavijo večino skeletov hiš tudi za ostala podjetja, ki ponujajo skeletno gradnjo, tudi za Eko produkt in Jaris. Vsaj meni pa so postavili nerazumljivo visoko ceno.

Legoles
Tudi oni naj bi bili kar kvalitetni ponudniki skeletnih hiš. Izhajajo iz propadlega gozdnega podjetja in prav zato je sodelovanje z njimi malce tvegano.

Jaris
Manjše podjetje, ki se šele uveljavlja na trgu montažnih hiš. Moja bo njihova deseta hiša. Po eni strani je sodelovanje z njimi, zaradi njihove velikosti malce tvegano, po drugi strani pa so se pripravljeni 110% posvetiti vsakemu kupcu in njegovim željam. Cena pa je vsaj 25% nižja, kot pri ostalih proizvajalcih skeletnih hiš, čeprav izvaja delo z istimi podizvajalci.

Poleg teh nastopa na slovenskem trgu še veliko drugih izvajalcev, s katerimi pa nisem imel nobenega stika, tako da o njih ne morem povedati kakšne koristne informacije. Če jih imaš mogoče ti, napiši tudi tvoje izkušnje.